Hangszerelem

2008.10.30. 22:05

Hangszerek... Szeretem a hangszereket... Van néhány, amit még kezelni, használni is tudok, aránylag hallgatható módon - bár az utóbbi jópár évben nem nagyon volt a kezemben sem billentyűs, sem húros hangszer.

Azonban, mostanság úgy döntöttem, épp itt az ideje, hogy felfrissítsem, esetenként újratanuljam ezeknek a zeneszerszámoknak a rendeltetésszerű használatát.

Zeneileg eléggé többoldalú vagyok... Tanultam három évig hegedülni, majd újabb három év gitároktatódás következett... Aztán lehetőségem akadt billentyűs hangszerhez is, konkrétan, orgonálni tanultam. Azt kicsit több ideig, viszont máshogy...

Régi vágyam vagy egy komolyabb szintetizátor, vagy egy pianínó lenne. Ez egyelőre még erőteljesen a jövő zenéje, jelenleg ugyanis nemcsak anyagi, de helyhiánnyal is küzdenék. Nem tudnám hová tenni.
A gitár ilyen téren lényegesen egyszerűbb. Amikor gitározni tanultam, a szüleim vettek nekem egy Cremona típusú, konkrétan csehszlovák gyártású hangszert. A napokban kiszámolgattam, mikor is tanultam gitározni. Nos, ha jól rémlik, általános iskola hatodik-hetedik-nyolcadik osztályában történt, idestova jó húsz esztendővel ezelőtt... Jó ég, ezt kimondani is szörnyű, nem hogy leírni... Ami azonban még rosszabb, hogy vagy 15 éve nem volt a kezemben gitár...

Azonban, a napokban elkértem a szüleimtől a gitáromat. Volt bontatlan csomag húrkészlet, újra húroztam a kis drágámat. Hát, nem volt egy leányálom... Azonban sikerrel jártam, és még azt is elmondhatom, hogy miután "megszokták" helyüket az új húrok, szinte alig hangolódik el, és ez jó érzés :)
Előszedtem a gitárkottáimat is :) Az akkor hőn utált olvasógyakorlatok és skálák, valamint egyéb ilyen, unalmasnak mondható technikai gyakorlatok most olyan odafigyelést kaptak, mint tán még sosem :D Aztán próbálkoztam pár könnyebb, egyszerű kis dallammal - és, bár kissé döcögősen, meg valószínűleg nem eredeti tempóban, de az is egész hallgatható lett :) Van esélyem újra zenélni :D

Billentyűs hangszerek iránti vonzalmam is elég régi keletű. Konkrétan, a kántorképzős időszakomra vezethetők vissza, amikor is nyaranta a fóti Mandák otthon falai között próbáltak minket - több-kevesebb sikerrel - a korálok kétkezes előadására megtanítani. Volt ott egy orgona... Meseszép hangszer... Már az egész összkép csodás volt, egy új készítésű darab... Ami viszont nagyon megfogott benne - a hangján és a kinézetén kívül -, az a billentyűzete volt. Ugyanis, a szokásosnak mondható, egész hang fehér, fél hang fekete (átlag zongora-jelleg) kiszotás helyett ennek teljesen a negatívja volt az orgona manuálja.

Nagyon szerettem.... És nagyon szerettem volna rajta játszani - de igazából sosem adatott meg... De, talán, majd egyszer... :) Csak igazán akarnom kell ;)

Van ám furulyám is (hangszer-értelemben, hisz ez a bejegyzés a hangszerekről, és az irántuk érzett szeretetemről szól). Na, azon meg már végképp elfelejtettem játszani. Persze, pár dolog azért még megvan, hogy hogyan is kell használni, meg hogy le kell fogni lyukakat, meg ilyenek.. De, azt hiszem, ennek is utánanézek a neten... Ártani nem fog ;)

A ritmushangszereket is nagyon szeretem ám... Sokáig úgy voltam vele, hogy én bizony meg fogok tanulni dobolni... Most már, fölnőtt(ebb) fejjel azt kell mondanom, ez a tervem nem hiszem, hogy meg fog valósulni... Képtelen vagyok egymástól függetlenül használni kósza végtagjaimat... Egyszerűen belezavarodok, mit mikor melyikkel kell... De az ilyen csörgődobok, meg hasonlók (egykezes dolgok) egy kis gyakorlással igen jól mennek :)
Nemrég összeakadtam egy sráccal, aki (többek közt) MARIMBA nevű hangszeren játszik... Érdemes rákeresni a neten. Nekem első látásra egy agyonszteroidozott xilofonnak tűnt, de egész más. Nagyszerű hangja van, nagy élmény lehet rajta játszani - bár biztos nem egyszerű...

Mára akkor ennyi... A közelgő hétvége most kicsit több odafigyelést igényel tőlem, nekem... Majd arról is beszámolok....

A bejegyzés trackback címe:

https://qqcs.blog.hu/api/trackback/id/tr42741433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2008.11.04. 14:32:37

Húha! Te aztán igazán sokoldalú vagy! Gyermekeid mit szólnak amikor zenélsz? Ők is résztvesznek benne? Megtanítod őket és lesz családi zenekarotok!!! ESténként pedig zenéltek és énekeltek:-)

Matazeqi 2008.11.04. 19:35:46

Szerencsére pocakos koruk óta énekelek nekik is, meg kórusban is, szóval "szokva vannak" :) De énekelek, zenélek nekik mostanság is aránylag sokat. Szeretik :) Meg fogom nekik mutatni ezt az utat, és majd eldöntik, rálépnek-e, vagy csak szeretni, hallgatni fogják...
süti beállítások módosítása